CNV Z&W Starters en Studenten
Werk & Inkomen

Geen rechten met een nulurencontract? Tuurlijk wél!

Julia (19 jaar) volgt de opleiding Verpleegkunde (mbo niveau 4 ) en zit in haar laatste jaar. Ze gaat vooral naar school, maar soms heeft ze periodes dat ze drie óf vier dagen per week stageloopt. Al met al bést druk dus! Toch heeft ze daarnaast nog een bijbaan als verzorgende-IG in een verzorgingshuis. Hier heeft ze een tijdelijk nulurencontract, wat betekent dat er geen afspraken zijn gemaakt over het aantal uren dat je werkt en dat je alleen loon krijgt over de uren die je écht hebt gewerkt.

Omdat ze in het verzorgingshuis een groot personeelstekort hadden, kwam Julia regelmatig werken om haar baas uit de brand te helpen. Dit zorgde ervoor dat Julia maanden achter elkaar soms gemiddeld wel 15 uur per week (náást haar studie) kwam werken. Dit vond ze niet zó erg, want daar kreeg ze ook voor betaald. Hiermee kon ze dan weer haar studie betalen. Op een gegeven moment rekende ze natuurlijk ook op dit salaris.

Dat maakte het extra vervelend toen haar baas iemand anders in dienst nam, die de uren van Julia overnam. Hierdoor hoefde ze niet meer zo vaak te komen werken, waardoor ze ineens bijna geen salaris meer kreeg. Omdat ze een nulurencontract had, kon ze daar ook niet zoveel tegen doen… dácht ze!

Maar dát klopt niet helemaal. Want wanneer jij met een nulurencontract kunt aantonen dat je de afgelopen drie maanden een gemiddeld aantal uren per week hebt gewerkt (in Julia’s geval was dit 15 uur per week), dan kun je op basis van het ‘rechtsvermoeden van de arbeidsduur’ om een aanpassing van jouw contracturen vragen van dat gemiddelde aantal uren per week. Jouw baas mag dit alleen weigeren als hij kan aantonen dat de gewerkte uren incidenteel waren. Denk aan het vervangen van ziekte of zwangerschapsverlof.

Omdat Julia er van baalde dat ze ineens geen inkomen meer had, heeft ze dit aangekaart bij haar leidinggevende. Ze gaf aan dat ze op basis van het ‘rechtsvermoeden van de arbeidsduur’ graag een contract voor 15 uur per week wilde krijgen. Haar leidinggevende is hier direct achteraan gegaan, met als resultaat dat Julia een contract voor 15 uur per week heeft gekregen. Dat is fijn, want nu weet ze zeker dat ze de komende tijd ten minste werk én salaris krijgt voor die 15 uur per week en hoeft ze zich geen zorgen meer te maken over hoe ze haar studie moet betalen!

Maar dat niet alleen…
Wanneer je een tijdelijk of vast nulurencontract hebt, heb je nóg een aantal rechten. Zo hoor je altijd drie uur loon te krijgen als je moest komen werken, ook al heb je maar één uur gewerkt (en mocht je toen weer naar huis). Ook heb je bij ziekte recht op ziekengeld over de uren die je in het rooster ingedeeld staat. Goed om te weten dus!

Heb je een vraag over dit artikel? Volg ons dan op Instagram (cnvzorgwelzijn) en stuur ons een PM óf #vraaghetroos!