CNV Z&W Starters en Studenten
Studie & Stage

BOL’er of BBL’er, wat is het verschil?

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. BOL betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Het belangrijkste verschil is dat je in een BBL-traject minimaal 16 uur per week in de praktijk werkt en 1 dag per week naar school gaat.

Een lerende in een BOL-traject volgt voornamelijk onderwijs en loopt tijdens zijn of haar opleiding één of meer stages. Als BBL-student leer je dus vooral in de praktijk en dit doe je bij een SBB-erkend leerbedrijf (SBB staat voor Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Vaak is de vergoeding die je van een leerbedrijf ontvangt bij een BBL-opleiding hoger dan die bij een BOL-opleiding omdat je vanwege het vele werken nuttiger kan zijn voor het bedrijf. Een BBL-student heeft veel meer contact met het werk dan een BOL-student. Studiefinanciering of een ov-jaarkaart krijg je helaas niet als BBL-er. Wel zijn de opleidingskosten fiscaal aftrekbaar.

bol of bbl-er

Hoe word ik BBL’er?

Als je besloten hebt om een BBL-traject te gaan volgen, kun je het beste op zoek gaan naar vacatures in het werk dat jij voor ogen hebt. Organisaties hebben vaak wel een of meerdere vacatures waar je dan op kunt solliciteren.
Om je te helpen je keuze te maken, is er de website www.youchooz.nl. Hier vind je duidelijke informatie over bestaande beroepen en welke mogelijkheden je daarmee hebt.